【題目】 The TV series, The Longest Day in Chang'an, which was shown on Chinese online platforms last summer became a hit soon. Since then, it has been shown on partnering streaming platforms and TV networks abroad. Some websites overseas also offered the program to their users paying for it— the first time a Chinese series was broadcast as paid content abroad.

"I was amazed by the overseas audience's love for this show," Cao Dun, director of The Longest Day in Chang'an, told Bejing Review. "I was worried that they wouldn't understand the complex political structure of the Tang dynasty. But in reality the show is prompting foreign audiences to research Tang dynasty's history to better understand the plot. "

The unique culture in ancient China is not a barrier but a bridge to connect with foreign audiences. In the TV series, every figure is given enough space to flesh out his or her character. Telling stories of ordinary Chinese people that resonate (引起共鳴) with the audience might be the way to communicate with the world. "The success of the TV series shows that beauty is a universal language crossing borders," he told Beijing Review.

His ambition is to distinguish Chinese dramas from the TV shows in the rest of the world. "The TV series is a step in my plan to tell Chinese stories to the world," Cao said. "After describing the impressive beauty of the Tang dynasty, I am looking for several plays that tell stories of today's China. I don’t want to copy any country's production. Chinese dramas have to be built on our rich culture and Chinese people's everyday life," Cao added.

1What do we know about the TV series?

A.It was put on overseas, when first released.

B.It can be appreciated for free.

C.It is about the development of the Tang dynasty.

D.It was very popular once it was shown.

2What does the underlined word "prompting" in paragraph 2 probably mean?

A.Requiring.B.Reminding.

C.Encouraging.D.Informing.

3What made the TV series a success?

A.Stories of ordinary people.B.Recognition of beauty.

C.Diversity of Chinese culture.D.Personalities of every figure.

4What is Cao Dun’s ambition?

A.To tell Chinese stories to the world.B.To make a successful TV series.

C.To show China’s different nationalities.D.To learn the ancient political structure.

【答案】

1D

2C

3B

4A

【解析】

這是一篇新聞報道。文章講述了去年夏天中國網(wǎng)上很火的電視劇《長安十二時辰》,也在國外的合作流媒體平臺和電視網(wǎng)絡上播放,一些海外網(wǎng)站也向付費用戶提供了這個節(jié)目,這部電視劇的成功表明,美是一種跨越國界的通用語言。

1推理判斷題。由第一段的句子“The TV series, The Longest Day in Chang'an, which was shown on Chinese online platforms last summer became a hit soon. Since then, it has been shown on partnering streaming platforms and TV networks abroad.”可知,中國網(wǎng)劇《長安十二時辰》一經(jīng)播出就成為熱門,之后甚至在國外平臺播放,說明此劇一經(jīng)播出就很受歡迎,D項切題,排除A項;由第一段的句子“Some websites overseas also offered the program to their users paying for it”可知,此劇在國外某些網(wǎng)站是要付費的,故排除B項;C項無中生有,排除C項。故選D項。

2詞義猜測題。由第二段中的句子“I was worried that they wouldn't understand the complex political structure of the Tang dynasty. But in reality the show is prompting foreign audiences to research Tang dynasty's history to better understand the plot.”可知,曹盾導演擔心他們不了解唐代復雜的政治結(jié)構(gòu),但事實上,這部劇正促進外國觀眾研究唐朝的歷史,以便更好地理解故事情節(jié),所以prompting在此處可能是“鼓勵”外國觀眾研究唐朝歷史,以便更好地理解故事情節(jié)。故選C項。

3細節(jié)理解題。由題干關鍵詞a success可將答案定位在第三段。由第三段的最后一句“The success of the TV series shows that beauty is a universal language crossing borders”可知,這部電視劇的成功表明美是一種跨越國界的通用語言,說明電視劇的成功在于對美的認可。故選B項。

4推理判斷題。由題干關鍵詞ambition可將答案定位在最后一段。由最后一段“The TV series is a step in my plan to tell Chinese stories to the world”和“I don’t want to copy any country's production. Chinese dramas have to be built on our rich culture and Chinese people's everyday life”可知,這部電視連續(xù)劇是曹盾向世界講述中國故事計劃的一步,他不想復制任何國家的產(chǎn)品,他認為中國戲劇必須建立在我們豐富的文化和中國人民的日常生活之上,說明曹盾的野心是向世界講述中國故事。故選A項。

在高考中,細節(jié)理解題為頻繁?碱}型,集中考查文中細節(jié)。在做此類題型時,同學們可以先從問題中找到關鍵詞,然后以此為線索,運用略讀和查閱技巧迅速在文中找到這一細節(jié),把這部分內(nèi)容仔細讀一遍,比較所給選項與文中細節(jié)的細微差別。如在第3小題中,分析問題,得到關鍵詞a success,迅速定位到第三段,找到句子“The success of the TV series shows that beauty is a universal language crossing borders”可知,這部電視劇的成功表明美是一種跨越國界的通用語言,說明電視劇的成功在于對美的認可。故選B項。

練習冊系列答案
相關習題

科目:高中英語 來源: 題型:

【題目】假定英語老師上課要求同桌之間交換修改作文, 請你修改你同桌寫的以下作文。作文中共有10處錯誤, 每句中最多有兩處。錯誤涉及一個單詞的增加、刪除或修改。

增加:在缺詞處加一個漏字符號(∧), 并在此符號下面寫出該加的詞。

刪除:把多余的詞用斜線 ( \ ) 劃掉。

修改:在錯的詞下面劃一橫線, 并在橫線下面寫出修改后的詞。

注意:1. 每處錯誤及其修改僅限一詞;

2. 只允許修改10, 多者(從第11處起)不計分。

I had a sweet dream last night. Now which I want to do is to telling you how sweet it was. Though it appeared simple, it happens just like a real thing. I dreamed that I became a baker in a baking competition. In the competition, competitors had to finish the cake all by yourselves in a severe environment. I was required make a cake which had a delicious flavour and looked like beautiful. I had some trouble in shape the cake, but I managed to use a specially technique. Finally, I got the approval from both of the judge and a reward for an European tour.

查看答案和解析>>

科目:高中英語 來源: 題型:

【題目】聽下面一段較長對話,回答以下小題。

1What is the purpose of the call?

A.To accept a position.

B.To advertise a job opening.

C.To check on a job application.

2For what day is the man’s appointment scheduled?

A.Tuesday.B.Thursday.C.Friday.

3What does the woman ask the man to do?

A.Call her later.

B.Meet with Victoria Smith.

C.Wait at the front desk.

查看答案和解析>>

科目:高中英語 來源: 題型:

【題目】閱讀下面短文,在空白處填入1個適當?shù)膯卧~或括號內(nèi)單詞的正確形式。

Thursdays in Iceland were traditionally a day to connect 1family and friends. This may sound strange, 2until 1987, there was no TV broadcast in Iceland on a Thursday. It’s believed that this came from a desire not to have a nation 3 (fill) with TVaddicts.

If you were to visit Iceland in 1966, you would have noticed that nothing4(show) on the country’s only state-run television station on Thursdays. The idea behind the 5(decide) was to reserve Thursdays as a day for socializing.The ban expanded to the month of July 6 it was decided that there would be nothing on television during the whole month.

As July was considered a vacation month, it was also expected for locals to spend their days outdoors. 7 (luck), the Thursday ban ended in 1983 while the July ban lasted until 1987.Finns respect the personal space of each other a lot. You might have seen this funny picture already about Finns 8(wait) at the bus stop. If you are standing too close to someone while talking you will notice that the other person is trying to get a bit 9(far) from you. You should notice and respect it and leave as much personal space for the other person so that he or she can feel 10(comfort).

查看答案和解析>>

科目:高中英語 來源: 題型:

【題目】聽下面一段獨白,回答以下小題。

1What is mentioned as a relaxing way?

A.Being concerned about the progress.

B.Thinking about reducing stress.

C.Breathing deeply and slowly.

2What is one of the most frequent problems during relaxation?

A.Physical condition.

B.Disturbance from outside.

C.Wandering mind.

3When can you use the relaxing way for a problem situation?

A.After you have 10 practice sessions.

B.When you are picking up the kids.

C.Before your annoyance starts.

4Who are the probable audience of the talk?

A.Kids.B.Parents.C.College students.

查看答案和解析>>

科目:高中英語 來源: 題型:

【題目】聽下面一段較長對話,回答以下小題。

1Why does the woman think the other driver is angry?

A.He shook his fist at them.B.He shouted at them.C.He broke their window.

2What does the woman tell Jerry to do?

A.Continue telling his story.B.Go a little faster.C.Focus on driving.

查看答案和解析>>

科目:高中英語 來源: 題型:

【題目】閱讀下列短文,根據(jù)短文內(nèi)容填空。在未給提示詞的空白處僅填寫1個適當?shù)膯卧~,在給出提示詞的空白處用括號內(nèi)所給詞的正確形式填空。

The animals 1 (keep) together in small spaces, with no privacy and little opportunity2 mental and physical exercise. This results in unusual and self-destructive behavior 3 (call) zoochosis. A worldwide study of zoos found that zoochosis is common among animals kept in small spaces or cages. Another study showed that elephants spend 22 percent of their time making repeated head movements or biting cage bars, and bears spend 30 percent of their time 4 (walk) back and forth, a sign of unhappiness and pain.

查看答案和解析>>

科目:高中英語 來源: 題型:

【題目】 The idea that history is an outdated course of study that will lead to limited career options has spread. 1 It is a wonderful way to prepare for a successful future. Here are a few reasons why it’s important that today’s students continue to learn about the past.

Understanding where people come from is key in understanding who we are. 2 It’s deeply influenced the world and its citizens. For this reason, it’s important to understand history in order to understand why people are the way that they are.

3 Through history classes, you can experience a change in the way you think. You’ll look at things from a new angle, as you understand the world in a new way. In the end, this change can improve your ability to assess and understand situations, make educated decisions, and learn how to weigh the consequences linked with each choice before you.

Learning from the past prevents future mistakes. 4 From wars to fashion to political trends, historians are often able to make predictions about the future based upon the past. By having a firm grasp on what happened in the past, today’s generation can better prepare for a brighter future by making the right decisions — instead of repeating old mistakes.

5 The idea that a degree in history can’t lead to a good career is untrue. In fact, students who graduate with degrees in history can become lawyers, business owners, foundation leaders, and non-profit leaders. Besides, history degrees can lead to working as an educator, a leader in a historical organization, a writer, an editor, a journalist, or a producer of multimedia materials.

A.You will understand the world much better.

B.History degrees can lead to well-paying careers.

C.Many people don’t know well about themselves.

D.Learning history can change how you think.

E.But the truth is that studying history is still important.

F.The idea that history repeats itself is rooted in truth.

G.History has shaped cultures, attitudes, and social structures.

查看答案和解析>>

科目:高中英語 來源: 題型:

【題目】Alcantara Boat Trip

This sailing trip begins on the reservoir of Alcantara, located in the northwest of Extremadura, near the border of Portugal and within the Tajo Natural Park—25,000 hectares of park which spreads across Spain and Portugal.

Price:23 per adult and 19 per child (2-11 years old)

Duration: 3.5 hours

Meeting point on the Alcantara reservoir

Historic Cáceres Walking Tour

The old town of Cáceres has one of the most impressive artistic and huge collections of buildings. One of the best preserved in Europe, this ancient walled city was declared a World Heritage Site by UNESCO in 1986. Walking around the historic centre you will discover ancient walls, palaces, squares and streets all still in good condition.

Price: 54 per person

Duration: 1.5 hours

Meeting point at Plaza Mayor

Departure at 11:00, 17:00 or 20:00 (summer only)

Trujillo Cultural Walking Tour

This guided walk visits the most outstanding monuments of Trujillo, a town in history, where its castle, palaces, towers and houses have a glorious past. You will discover the development of Trujillo's history, its people and its most beautiful spots. From the point of Trujill's castle you will be able to capture the best shots, which during the evening tour are bathed by the light of the sunset.

Price: 54 per person

Duration: 2 hours

Meeting point at Calle Tiendas

Departure at 11:30, 17:00, 18:00

Wildlife Tour in the Monfragüe Nat ional Park

Travelling in a 6-seater car, within the Monfragüe National Park, you will enter one of the best well-conserved Mediterranean forests in the world with a large variety of birds, deer and other animals.

Price: 46 per person

Duration: 3 hours

Departure at 10:00 (return at 16:00)

Meeting point in the town of Malpartida

1How much should a couple with a 13-year-old kid pay for Alcantara Boat Trip?

A.19.B.46.

C.65.D.69.

2What can we learn about the town of Cáceres?

A.It has the oldest walls in Europe.B.It has the most impressive buildings.

C.It attracts many visitors in winter.D.It has well- preserved old buildings.

3Which touring activity lasts the longest time?

A.Alcantara Boat Trip.B.Historie Cáceres Walking Tour.

C.Trujillo Cultural Walking Tour.D.Wildlife Tour in the Monfragüe National Park.

查看答案和解析>>

同步練習冊答案